Qualcomm, Snadragon 800 ile akıllı telefon pazarında en büyük yonga seti üreticisi konumuna ulaştı.Snapdragon 800'ün hız arttırılmış versiyonları Snapdragon 801AB ve Snapdragon 801AC ise geçtiğimiz yıl tüm amiral gemisi telefonlarda kullanılan bir silikon oldu.
Qualcomm geçtiğimiz yıl yapılan Dünya Mobil Kongresi 2014'te tanıttığı yeni nesil mobil işlemcisi Snapdragon 810ile sektörde performans çıtasını bambaşka bir noktaya taşıyacağını bizlere gösterdi. Bu duyurudan önce bir Qualcomm yöneticisinin "64 bit işlemciler gereksizdir ve biz bu yolda ilerleme göstermeyeceğiz" açıklamasına ise şirket içinde arkadaşlarla halen gülüyoruz.
Fabrikası olmadan dünyanın en büyük çip üreticisi konumuna yükselen Qualcomm, Snapdragon 810'da yaanan sorunlardan sonra artık üretim yapamadan bu işin devam etmeyeceğini anlamış olmalı ki firmaya yakın kaynaklarQualcomm'un yonga seti üretimi için tesis aramaya başladığını söylemeye başladılar. İlerleyen dönemdeQualcomm'un kendi üretim tesisini kurmasıysa artık sürpriz değil.
Qualcomm, Snapdragon 810'u ilk kez bir tablette bizlere göstermişti. Tabletin içindeki Snapdragon 810, 2,0 GHz hızında çalışan bir yapıdaydı ve oldukça havalı işlere imza atıyordu. Özellikle 3D modelleme konusunda oldukça etkileyici bir performans gösteren Snapdragon 810 yeni nesil telefonları kanatlandıracak özellikleri ile hem üreticilerin hem de kullanıcıların iştahını kabartıyordu.
Mayıs ayında pazarda olacağı belirtilen Snapdragon 810 söylendiği gibi piaysada olmayı başaramadı veSnapdragon 810 kullanan ilk telefon bu yıl başında yapılan CES 2015'te tanıtılan LG G Flex 2 oldu.
LG G Flex 2, 2,0 GHz hızında çalışan bir Snapdragon 810 ile geldi ve ülkemizde de LG G4'ten bir hafta önce (müthiş bir satış stratejisi ile!!!) satılmaya başladı.
Daha sonra HTC One M9'da bu yonga setini kullanmaya başladı ama bu kez kullanılan işlemci 2,0 GHz değil; 1,56 GHz idi. Aşağıdaki ekran görünütüs HTC One M9'dan alınan CPU-Z görüntüsüdür.
Qualcomm yeniden Snapdragon 810'u tasarladı ve 2015'in 2. yarısında çıkacak telefonlarda Snapdragon 810 v2.1'i kullanmaya karar verdi. Bu noktada en büyük değişiklik işlemcinin üretim sürecinin 28 nanometreden 20 nanometreye düşürülmesiydi. Bu işlemciyle duyurulan ilk telefonda OnePlus 2 oldu.
Qualcomm, Snapdragon serisi işlemcilerinde kendine özel çekirdekler kullanıyordu bunların sanırız en meşhuru "Krin"dir. 64 bit mimariye geçiş yapan Qualcomm çekirdekleri özelleştirmek yerine son dönemde Cortex A53 veCortex A57 ile yoluna devam etti ama Snapdragon 820 ile birlikte dünyanın en büyük mobil işlemci üreticisi eskiye dönüş yapıyor ve tam olarak özellikleri hakkında detaylı bilgi vermediği Kyro adında bir çekirdek yapısına geçiş yapıyor.
8 adet aynı çekirdekli yapıya sahip olacak (4 tanesi daha yüksek frekansta çalışacak) Snapdragon 820,Samsung'un fabrikalarında 14 nanometre üretim süreciyle FinFET teknolojisiyle üretilecek. Adreno 530 GPU'suun eşlik edeceği Snapdragon 820'yi tüm mobil işlemcilerden ayıransa Zeroth adı verilen sezgisel bir bilgi işlem platformu olacak.
Zeroth platformu ile Snapdragon 820 insan ve hayvan beynini taklit edecek ve çevreden aldığı bilgileri değerlendirerek bunları değerlendirme yetisine sahip olacak. Buna benzer bir yapının Apple'ın A8 işlemcisinde kullandığı M8 parçacığında da görmüştük ama Zeroth çok daha üst düzey bir performans gösterecek.
Snapdragon 820'nin üretim sürecinden dolayı ısıl sorunlarla boğuşmayacağını düşünüyoruz. Performans tarafında da en iyiyi vadeden yapısıyla Snapdragon 820 mobil işlemciler tarafında büyük bir gelişim gösterecektir. Samsung'un yeni nesil Exynos 8420 ve Exynos 8440 işlemcileri detaylanana kadar sanırız en iyi işlemci şimdilikSnapdragon 820 gibi görünüyor.
Yazının en başında sorduğumuz "Snapdragon 820 başarılı olacak mı?" sorusunun cevabını ise verdiğimizi düşünmekteyiz. Snapodragon 820 Qualcomm'un en başarılı işlemcisi olacaktır...
Kaynak : Teknolojioku
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder